4 op de 10 consumenten wil energie uit eigen regio

Energiecoöperaties uit het Noorden bereiden zich voor op stormachtige groei

4 op de 10 consumenten vindt energie uit eigen regio een goed idee. Meer dan 90 lokale energiecoöperaties verbonden aan Noordelijk Lokaal Duurzaam en de Duurzame Energie Unie bereiden zich voor op een stormachtige groei door hun krachten te bundelen.

Consumenten willen weten wáár hun energie vandaan komt en hóe het opgewekt wordt. Ook willen ze graag een steentje bijdragen aan de overstap naar duurzame energiebronnen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Totta. Grote energieleveranciers worden gezien als prijsvechters die klanten behandelen als nummertjes. Lokale energie-initiatieven zijn dan ook een welkom alternatief.

Energiecoöperaties leveren stroom aan buurtgenoten, daarvoor hebben ze een leveringsvergunning nodig. Voor beginnende initiatieven is dat een brug te ver. Vandaar dat 90 coöperaties uit het Noorden en uit Noord-Holland een overkoepelende energieleverancier hebben opgericht. Voor Noord-Holland is dat de ‘Duurzame Energie Unie’ en voor het Noorden is dat ‘Noordelijk Lokaal Duurzaam’.

“We gaan kennis verzamelen, expertise delen en de kosten maar één keer uitgeven.”

De twee energieleveranciers verwachten dat de belangstelling voor lokale energie snel groeit. Om coöperaties te wapenen gaan Noordelijk Lokaal Duurzaam en de Duurzame Energie Unie per 1 februari een samenwerkingsverband aan. Door kennisdeling kunnen ze de coöperaties maximaal ondersteunen. Bovendien bieden 90 coöperaties tezamen het hoofd tegen de grote jongens.

Voor de leden van Ús Koöperaasje en de andere wederverkopers van Noordelijk Lokaal Duurzaam verandert er niets. We gaan niet fuseren, maar kennis verzamelen, expertise delen en de kosten maar één keer uitgeven. De energiemarkt verandert snel en daarom moet je er op tijd bij zijn; met dit samenwerkingsverband blijft Noordelijk Lokaal Duurzaam zelfstandig en zorgen we er voor dat de maximale winst terugvloeit naar de regio. Want het lokale is en blijft onze kracht.

Kijk voor meer informatie op www.duurzameenergieunie.nl en www.noordelijklokaalduurzaam.nl

DEU&NLD_samenwerking_750px