Alles over een lokale coöperatie


Notice: Undefined index: excerpts in /home/public/sites/www.uskooperaasje.nl/wp-content/plugins/q-and-a/inc/shortcodes.php on line 24

Hier vindt u alle vragen over een lokale coöperatie

Alles over een lokale coöperatie

Wat is een lokale coöperatie?

Lokale coöperaties zijn samenwerkingsvormen vanuit de lokale bevolking, met een eigen bestuur en administratie, en erg belangrijk; eigen zeggenschap. De activiteiten kunnen alleen energie gerelateerd zijn, maar ook andere activiteiten zijn mogelijk, denk hierbij aan een moestuin, zorg voor elkaar, ruilen en delen, vervoer, alles is mogelijk.

Wat doet een lokale coöperatie?

Deze houdt zich bezig met alles wat in het dorp, de wijk of streek een vorm van samenwerking nodig heeft. ‘Samen staan we sterk’ is hier erg op van toepassing.
Een coöperatie kent een bestuur en leden, welke regelmatig samen komen om de meningen op een rijtje te zetten en de te bewandelen wegen te bespreken.
Een aantal coöperaties zet zich met name in voor alles wat met duurzame energie, energieneutraal zijn, of energiebesparing te maken heeft.

Wat als er geen lokale coöperatie in mijn buurt is?

Het kan zijn dat er nog geen lokale coöperatie in jouw buurt actief is, maar je wilt wel graag aansluiting met Ús Koöperaasje hebben, of energie betrekken van Noordelijk Lokaal Duurzaam. In dat geval kunt je je natuurlijk als klant aanmelden bij Noordelijk Lokaal Duurzaam en je energie daar betrekken, maar dan loop je wel de vergoeding voor jouw dorp, wijk of streek mis. Het is dan natuurlijk zaak om je eigen lokale coöperatie te starten.

Waarom een lokale coöperatie starten?

Het is niet in één zin te bevatten, maar ‘Mienskip’, zeggenschap en een extra bron van inkomsten voor jouw dorp zijn een paar belangrijke redenen. Plannen voor gezamenlijke windmolens, zonneweides of andere energie projecten zijn nou eenmaal makkelijker te realiseren met een achterban, dan als eenling. Denk je aan de toekomst van je kinderen, dan kun je met een coöperatie meer bereiken. Naast alle rationele overwegingen is het vooral ook LEUK!

Hoe start ik een lokale coöperatie?

Het opstarten van een lokale coöperatie is erg eenvoudig; vorm een bestuur (minimaal drie; voorzitter, secretaris en een penningmeester) en laat het bij een notaris vastleggen. Daarna inschrijven bij de Kamer van Koophandel, en je hebt een coöperatie.
Kom je er niet uit? geen nood, neem contact op met ons

Waar meld ik ons aan?

Heb je een coöperatie gevormd dan kun je je aanmelden bij Ús Koöperaasje, waarna we langskomen om alles door te spreken. Is er aan de eisen voldaan dan kunt je je aanmelden als wederverkoper bij Noordelijk Lokaal Duurzaam, en zodra je klanten aanbrengt of klanten geven aan dat ze via jouw coöperatie klant zijn geworden bij Noordelijk Lokaal Duurzaam, gaat de vergoedingsmeter lopen, iedere klant 75,- euro per jaar!

Wat zijn de eisen voor een coöperatie om lid te worden van Ús Koöperaasje?

Dit kan van geval tot geval variëren op bepaalde punten, maar een paar harde voorwaarden zijn; je moet geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel, jouw coöperatie heeft minimaal 20 leden en geen concurrerende coöperaties in dezelfde wijk, streek of hetzelfde dorp. Minimaal potentieel 50 huishoudens. We kennen geen maximum aantal huishoudens, maar de ervaring heeft al geleerd dat 2500 huishoudens zo’n beetje het maximum is, omdat daarboven de binding met de mensen verloren gaat. Dit bekijken we per aanvraag, waarna we een aanbeveling zullen geven omtrent wat je het beste kunt doen.

Wat doet Ús Koöperaasje voor ons?

Wij geven advies bij alles wat energie aangaat, we organiseren ledenavonden waar je ervaringen kunt uitwisselen of presentaties kunt bijwonen omtrent de coöperatieve beweging. We helpen bij subsidieaanvragen, helpen in het contact met lokale overheden, adviseren bij regelgeving en belasting technische zaken. We hebben standaard staturen voor het oprichten van een coöperatie, en een gratis boekhoudprogramma voor de administratie. We helpen met klantenwerving voor Noordelijk Lokaal Duurzaam en nog veel meer.

Wat doet onze lokale coöperatie voor Ús Koöperaasje?

Je betaald geen lidmaatschap, maar je bent deel van onze beweging. Om Friesland zelfvoorzienend en duurzaam te maken. Om onze wereld leefbaar te houden voor onze kinderen en om zeggenschap te krijgen over ‘Ús Enerzjy’. Jouw stem telt mee om de koers van Ús Koöperaasje te bepalen.

Waarom zoveel lokale coöperaties en niet één voor de hele provincie?

Onze ervaring heeft ons geleerd dat er meer kracht uit gaat van kleine coöperaties die dicht bij de mensen staan en zodoende meer vertrouwen krijgen, en waar ook de motivatie hoger is omdat dit vaak dorpen, wijken of streken zijn die anders in de verdrukking komen. Los daarvan is het realiseren van relatief grootschalige projecten, zoals een zonneweide eenvoudiger is als de betreffende coöperatie een beheersbare grootte heeft.

Kunnen wij een andere ondernemingsvorm dan een coöperatie kiezen?

Dit is een veel gestelde vraag, want er bestaan al veel lokale structuren; denk aan een Dorpsbelang of een bestaand stichting voor bijvoorbeeld een windmolen. Na zorgvuldig alle voor en tegens afgewogen te hebben (juridisch en  belastingtechnisch), denken wij dat een coöperatie de meest logische, veilige en aansprekende vorm is. Dit adviseren we met nadruk.