Amarins Schuilenburg – “Wil je meewerken aan iets nieuws?”

Johan ten Brinke, bestuurslid van Enerzjy Koöperaasje Fryslân, vroeg mij als tekstschrijver mee te werken aan het ontstaan van Ús Koöperaasje. En zo zat ik opeens aan tafel met 5 heren: brainstormen, ontwikkelen, schrijven, uitvoeren. Heren met járen ervaring in hun eigen discipline. En allemaal een passie voor duurzaamheid.

Het plan? EKF op de kaart zetten voor de geplande kick-off van 21 juni in Raerd.

Het doel? Friesland duurzaam, onafhankelijk en krachtig maken door lokale energie-initiatieven te bundelen.

Vanuit mijn discipline heeft altijd voorop gestaan dat een goede organisatie niet aan kleine lettertjes doet. Ús Koöperaasje is een kleine, transparante organisatie die wil helpen, wil faciliteren. Gewoon een onafhankelijke club mensen met een droom, een passie en een enorm doorzettingsvermogen.

De taal en de toon zijn daarom erg belangrijk geweest. Omdat -als je organisatie bestaat om mensen te helpen- iedereen je verhaal wel moet kunnen begrijpen. Je moet op één lijn liggen met je lezer. Dat we het over duurzaamheid en energie hebben, maakte de uitdaging compleet.

Ik heb hier ondertussen zoveel over geleerd. Het is verfrissend om te zien dat er al zoveel duurzame lokale groepen zijn die echt goed werk doen. Bij mij is de passie dan ook gaan borrelen om mee te doen aan deze beweging. Het communitygevoel voelt als een prettige, warme jas. En te weten dat je -als je er even niet uitkomt- altijd hulp kunt krijgen bij Ús Koöperaasje, trekt mij over de streep! Ik ben dan ook trots op wat we tot nu toe hebben neergezet!

21 juni 2013 is echter nog maar het begin. Op die dag gaat Ús Koöperaasje pas echt van start. Maar daar hebben ze jullie hard voor nodig. Het initiatief ligt immers bij de dorpen, wijken en lokale initiatieven! Kijk eens om je heen, spreek je buren eens aan. Je zult zien dat dit concept breed gedragen wordt. En durf ze te vragen:

“Wil jij meewerken aan iets nieuws?”

 

Amarins Schuilenburg
fflow communicatie