Het succesverhaal van de AEC

De Amelander Energie Coöperatie is een groot voorbeeld voor Ús Koöperaasje.

Wij delen dezelfde droom: samenwerken, onafhankelijk zijn en onze leefomgeving duurzaam maken. We zijn dan ook erg blij dat we gebruik kunnen maken van de kennis van de AEC in de oprichting en ontwikkeling van Ús Koöperaasje.

De AEC is ontstaan door de passie en visie van 5 personen. Verder hebben ze de kennis van Texelenergie mogen gebruiken en hielp Greenchoice met de aanmelding van klanten. De AEC heeft binnen drie jaar 1200 particulieren en bedrijven aan kunnen melden voor groenstroom en bosgecompenseerd gas. Het vastrecht (de kosten die levering en transport van energie mogelijk maken) werd betaald aan Greenchoice. De marge tussen in en verkoop van stroom en gas was voor Ameland.

Na aftrek van de kosten hebben de leden van AEC in deze drie jaar € 200.000,- verdiend. Dit bedrag gaat rechtstreeks terug naar de Amelanders voor verhuur van zonnepanelen. Deze worden geplaatst door lokale installateurs, betaalt uit het verdiende bedrag. 

De Amelander Energie Coöperatie is een goed voorbeeld van een lokaal initiatief om de leefomgeving duurzaam en onafhankelijk te maken. Ook zorgt dit voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid en helpt het de lokale werkgelegenheid.  Johan Kiewiet, één van de oprichters van AEC, ondersteunt nu ook de oprichting van Ús Koöperaasje.