Alles over Ús Koöperaasje.

Hier staan de meest gestelde vragen met betrekking tot Ús Koöperaasje.

Alles over Ús Koöperaasje

Wie zijn Ús Koöperaasje?

Wij zijn ontstaan uit een enthousiaste, ideologische maar realistische groep mensen die vonden dat de omgang met energie en de structuren zoals we die nu kennen (multinationals, geen zeggenschap en discutabele opwekking van energie) niet meer van deze tijd zijn. In principe zijn wij een vrijwilligers organisatie, maar de snelle groei heeft ook betaald werk met zich meegebracht.

Waar vind ik Ús Koöperaasje?

Ús Koöperaasje is inmiddels geworteld in de ‘Fryske mienskip’. Je kunt ons door heel Friesland vinden, vertegenwoordigd door lokale coöperaties. Klik hier voor contact en overige gegevens.

Wat doet Ús Koöperaasje?

Begonnen als een kleine organisatie om lokale coöperaties op gang te helpen en ter promotie van onze eigen energieleverancier, Noordelijk Lokaal Duurzaam, zijn wij inmiddels actief in alle aspecten van duurzaam omgaan met energie. Als adviseur in groene opwekking en energie besparing trajecten, maar ook proactief in begeleiding in het woud van subsidie en financiering. Denk je aan energie in Friesland, dan denk je aan Ús Koöperaasje!

Wat houdt ‘koepelorganisatie’ in?

Ús Koöperaasje is een koepelorganisatie, wij hebben samen met onze Groningse (GrEk) en Drentse partners (Drentse Kei) leden in de vorm van lokale coöperaties. Samen met deze leden hebben wij een eigen energie leverancier; Noordelijk Lokaal Duurzaam.

Hoe doet Ús Koöperaasje zijn werk?

Wij vertegenwoordigen een groot en nog steeds groeiend aantal lokale zelfstandige coöperaties. Deze coöperaties vertegenwoordigen weer een groot aantal leden. Deze achterban is niet door de overheid gestart van bovenaf, maar is ontstaan uit de bevolking zelf, wat Ús Koöperaasje een belangrijk platvorm maakt om instanties en overheden duidelijk te maken wat de Friese bevolking wil.

Is Ús Koöperaasje onafhankelijk?

Ondanks dat Ús Koöperaasje gesteund wordt door de provincie Friesland, zowel financieel als met morele steun voor onze beweging, is onze organisatie volledig onafhankelijk. Wij hebben alleen onze verantwoording naar onze leden en naar onze samenleving.

Waarom is Ús Koöperaasje een coöperatie?

Een coöperatie is van oudsher een samenwerkingsvorm waarin iedereen gelijkelijk participeert. Het is een transparante ondernemingsvorm en een open structuur met wel de mogelijkheid om bedrijfsmatig te opereren, maar tegelijkertijd een grote inspraak van de leden. Demokratischer wil niet.

Is Ús Koöperaasje uniek?

Wij zijn in de wereld van duurzame, lokale en groene energie niet uniek, er zijn in Nederland en in het buitenland meerdere coöperaties actief. Wat ons wel uniek maakt is dat we Fries zijn en ons bezighouden met vele aspecten van energie, van besparing tot opwekking en alles wat daar zijdelings mee te maken heeft.

Is Ús Koöperaasje alleen energie gerelateerd?

Energie vormt een groot deel van ons werk, maar ook werkgelegenheid en mienskip is voor ons erg belangrijk. Een aantal van onze leden zijn ook algemene coöperaties die zich bezighouden met zaken als zorg, openbaar vervoer of andere  sociaal maatschappelijke zaken.

Is Ús Koöperaasje een energieleverancier?

Ús Koöperaasje levert zelf geen energie, maar we hebben wel onze eigen energie-leverancier welke we zelf opgericht hebben; Noordelijk Lokaal Duurzaam. Deze splitsing is noodzakelijk als we voor onze leden met andere activiteiten aan de slag gaan, en om een objectieve organisatie te blijven.

Waarom groeit Ús Koöperaasje zo snel?

Onze mening over de huidige gang van zaken in de energie wereld, het lokaal willen opwekken, de milieu aspecten, en het zelf in de hand willen hebben waar ons geld naar toe gaat zijn punten die veel mensen aanspreekt. We willen een wereld achterlaten die ook leefbaar is voor onze (klein)kinderen en dat houdt in dat er iets moet gebeuren. Veel mensen begrijpen en ondersteunen dat en dé manier om iets te doen is je aansluiten bij ons!

Kan ik bij Ús Koöperaasje aan de slag?

Gezien de brede opzet en vele facetten binnen onze organisatie, zijn wij hard op zoek naar vrijwilligers die ons kunnen komen versterken. Er is ontzettend veel werk te doen vanwege de snelle groei, dus mocht je binding met onze ideeën hebben, meld je dan hier aan!