Mogen wij jullie voorstellen aan onze dochter?

nldnieuw

Energie – elektriciteit en gas – wordt niet door uw lokale energie-initiatief verzorgd of door Ús Koöperaasje zelf geleverd. Daar hebben wij een speciaal coöperatief bedrijf voor opgericht; Noordelijk Lokaal Duurzaam. Noordelijk Lokaal Duurzaam is dé leverancier voor Noord-Nederland. Voor ons, door ons en van ons.

Waarom een eigen energiebedrijf?

In Nederland zijn er strenge regels verbonden aan het leveren van stroom en gas. Een partij mag alleen leveren als deze over een vergunning beschikt, verstrekt door de Autoriteit Consument & Markt. Tot nu hebben nagenoeg alleen grote partijen zo’n vergunning. Samen met onze coöperatieve zusterkoepels in Groningen en Drenthe heeft Ús Koöperaasje bijna een jaar geïnvesteerd in het oprichten van zo’n eigen leveringsbedrijf: Noordelijk Lokaal Duurzaam. Dit is een volledige dochteronderneming van de drie noordelijke coöperaties. Noordelijk Lokaal Duurzaam heeft zo’n vergunning in april 2014 gekregen.

Noordelijk Lokaal Duurzaam levert energie aan onze leden – eerlijk en duurzaam

Met Noordelijk Lokaal Duurzaam bent u verzekerd van:

  • duurzame energie – Noordelijk Lokaal Duurzaam koopt zo duurzaam en lokaal mogelijk in
  • een eerlijke, lage prijs – geen verborgen kosten of verschillende tarieven
  • een mooie vergoeding – uw energie coöperatie krijgt jaarlijks een mooi bedrag bijgeschreven
  • geen gedoe – simpele, duidelijke website
  • geen dure reclame campagnes – alle winst gaat terug naar onze leden, blijft in Fryslân
  • directe service – geen call center maar onze eigen medewerkers die u helpen

Noordelijk

Noordelijk Lokaal Duurzaam is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en versnellen. Om op die manier de transitie naar een duurzamere samenleving voor alle inwoners van Noord-Nederland mogelijk te maken. Niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop georganiseerd.

Lokaal

Noordelijk Lokaal Duurzaam gelooft dat de toekomst van onze energievoorziening voor een belangrijk deel op lokale schaal ligt: lokaal opgewekt en lokaal afgenomen. Dichtbij de mensen en vanuit eigen betrokkenheid. Wij zijn niet opgericht om zelf winst te maken, maar zijn een coöperatie speciaal voor en door lokale duurzaamheidsinitiatieven.
Winsten vloeien bij ons niet weg naar anonieme aandeelhouders, maar blijven lokaal behouden. Dat betekent minder afhankelijkheid, meer werkgelegenheid en meer middelen voor de eigen regio. Zo zorgen we samen voor een duurzaam en bloeiend Noorden!

Duurzaam

Noordelijk Lokaal Duurzaam gaat voor een duurzame toekomst, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. In Nederland is er op dit moment nog te weinig opwekking van duurzame energie, terwijl fossiele brandstoffen schaarser worden, ons afhankelijk van het buitenland maken, en vervuilend en de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering zijn. Daarom willen wij de productie van duurzame energie op lokale schaal bevorderen. Kleinschalig via zonnepanelen op de eigen woning of groter via een dorpsmolen of zonneweide. Zo nemen we onze energievoorziening weer in eigen hand!

Coöperatief

Ús Koöperaasje is voor een derde deel eigenaar van ons eigen energiebedrijf: Noordelijk Lokaal Duurzaam. We zijn eigenaar, in coöperatief verband, samen met de Drentse Kei en de Groninger EnergieKoepel. Het doel is om in zoveel mogelijk aantal dorpen, steden en/of wijken een energiecoöperatie helpen op te richten en lid te maken van Ús, zodat zij de energie van Noordelijk Lokaal Duurzaam mogen verkopen. De lokale coöperatie is dan een wederverkoper van het energiebedrijf en de klanten zijn via de lokale coöperatie dan een klant van Noordelijk Lokaal Duurzaam. De winst, 75€ per klant, die het energiebedrijf maakt op de klanten vloeit daarna terug naar de lokale coöperatie. Een coöperatie met 100 klanten verdient dan al gauw €7500,- per jaar.
Met het volgende plaatje wordt de getrapte zeggenschap wellicht duidelijker:

Zeggenschap in NLD

Zeggenschap in NLD

Overstappen ingewikkeld?

Is het ingewikkeld om over te stappen? Helemaal niet! Ga naar de site van Noordelijk Lokaal Duurzaam, kies uw eigen lokale initiatief en meld u aan als nieuwe klant. Noordelijk Lokaal Duurzaam verzorgt alle administratieve handelingen en u krijgt snel uw stroom en gas van onze eigen energieleverancier!

Meer weten?

Kijk voor de laatste stand van zaken op de website van Noordelijk Lokaal Duurzaam. Die is hier te vinden.
Voor wie meer wil weten over energielevering, vergunningen en wetgeving kan kijken op de site van Autoriteit Consument & Markt.

uk website nld banner