Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; faqpageorder_Widget has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.uskooperaasje.nl/wp-content/plugins/q-and-a/inc/reorder.php on line 265

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; WPOnlineBackup has a deprecated constructor in /home/public/sites/www.uskooperaasje.nl/wp-content/plugins/wponlinebackup/wponlinebackup.php on line 91
Stichting Alde Fryske Tsjerken stapt over naar NLD

Stichting Alde Fryske Tsjerken stapt over naar NLD


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/public/sites/www.uskooperaasje.nl/wp-content/plugins/q-and-a/inc/functions.php on line 252

Leefbaarheid en duurzaamheid staan hoog in het vaandel van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Een logische stap voor de Stichting Alde Fryske Tsjerken is het invoeren van duurzame energie in al haar kerken. Dit wordt een samenwerking van deze Stichting met de partij Noordelijk Lokaal Duurzaam en Ús Koöperaasje. Op donderdag 11 mei 2017 is om 16.15 uur de samenwerking officieel vastgelegd. Marga Waanders (Burgemeester gemeente Dongeradeel, voorzitter van Ús Koöperaasje), Johan Hielkema (voorzitter Doniawerstal Energie) en Jaap Hoeksema (directeur Noordelijk Lokaal Duurzaam) tekenen de overeenkomst op deze feestelijke bijeenkomt in de St. Annakerk te Hantumhuizen en overhandigen deze aan de directeur van de Alde Fryske Tsjerken.

foto1

Stichting Alde Fryske Tsjerken voor duurzame energie

De Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft besloten om de energie voor haar kerken voortaan gecentraliseerd in te kopen via de energiecoöperaties van Noordelijk Lokaal Duurzaam (NLD). Donderdag 11 mei werd het contract hiervoor getekend in Hantumhuizen. Diezelfde avond werden de Plaatselijke Commissies geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkeling.

,,Lokale energiecoöperaties spannen zich in om de energie duurzaam en in de eigen omgeving op te wekken. De winst gaat niet naar aandeelhouders in het buitenland, maar vloeit terug naar de regio. Dat spreekt ons aan”, legt directeur Gerhard Bakker uit. ,,In vergelijking met de huidige 49 individuele contracten gaat deze centrale inkoop ons een besparing van circa 10 procent opleveren. Bovendien scheelt het ons veel administratief werk. In plaats van een of twee facturen voor gas en elektriciteit per maand per kerk krijgen we nu twee keer per jaar een verzamelfactuur, naast de jaarlijkse eindafrekening per kerk.”

AFT-779976

Cheque

De Stichting kreeg in Hantumhuizen een symbolische cheque ter waarde van 2025 euro aangeboden. Door klant te worden via een energiecoöperatie, investeer je in duurzame projecten bij jou in de buurt, legde directeur Jaap Hoekzema van de NLD uit. Ieder lokaal initiatief krijgt namelijk per klant een vaste bijdrage van € 75,- per jaar van NLD. Door over te stappen op een duurzame-energieleverancier genereer je dus geld voor je eigen stad, dorp of wijk.
Voorzitter Marga Waanders van de Friese koepel Us Koöperaasje zette ook haar handtekening onder de cheque. Waanders is in het dagelijks leven burgemeester van Dongeradeel. Zij sprak haar waardering uit voor de stap van de Stichting Alde Fryske Tsjerken richting duurzame energie. ,,De energietransitie komt er aan. Het is mooi dat de Alde Fryske Tsjerken daar haar steentje aan wil bijdragen.”

AFT-770033

Samenwerking

De samenwerking met NLD zal de komende maanden nader worden uitgewerkt. ,,Bij het juni nummer van ons magazine Alde Fryske Tsjerken wordt een folder van NLD meegestuurd aan onze 3800 donateurs. Wie dat wil kan zelf ook overstappen en lid worden van een energiecoöperatie in de buurt. De NLD gaat ons verder helpen met onderzoek naar energiebesparingen bij onze kerken.”
Het contact met de NLD kwam tot stand via een van de vrijwilligers van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, Rein de Wolff, die tevens bestuurslid is van energiecoöperatie Doniawerstal. In het juni nummer van ons magazine Alde Fryske Tsjerken publiceren we een interview met hem.

AFT-779951AFT-779960

AFT-779992AFT-779948

AFT-779909AFT-779913

alde fryske tsjerken

 
 
Meer informatie over Ús Koöperaasje, NLD of Stichting Alde Fryske Tsjerken?
Kijk dan op de websites:
www.noordelijklokaalduurzaam.nl
www.aldefrysketsjerken.nl
Lees ook het nieuws bij de Nieuwe Dockumer Courant
Fotografie: Almar Wimer Siebenga

uk website nld banner