Ús Enerzjy

Wist je dat een gemiddeld huishouden elk jaar honderden euro’s bijdraagt aan de winst van grote commerciële energiebedrijven? Dit betekent dat we in Fryslân samen al gauw €50 miljoen per jaar kunnen verdienen. Waarom steken we dat geld niet in onze eigen leefomgeving?

Coöperatief

Ús Koöperaasje is voor een derde deel eigenaar van ons eigen energiebedrijf: Noordelijk Lokaal Duurzaam. We zijn eigenaar, in coöperatief verband, samen met de Drentse Kei en de Groninger EnergieKoepel. Het doel is om in zoveel mogelijk aantal dorpen, steden en/of wijken een energiecoöperatie helpen op te richten en lid te maken van Ús, zodat zij de energie van Noordelijk Lokaal Duurzaam mogen verkopen. De lokale coöperatie is dan een wederverkoper van het energiebedrijf en de klanten zijn via de lokale coöperatie dan een klant van Noordelijk Lokaal Duurzaam. De winst, 75€ per klant, die het energiebedrijf maakt op de klanten vloeit daarna terug naar de lokale coöperatie. Een coöperatie met 100 klanten verdient dan al gauw €7500,- per jaar.

Noordelijk

NLD energie is een coöperatieve energieleverancier opgericht om de duurzame ambities van lokale initiatieven in het Noorden te ondersteunen en versnellen. Om op die manier de transitie naar een duurzamere samenleving voor alle inwoners van Noord-Nederland mogelijk te maken. Niet van bovenaf opgelegd, maar van onderop georganiseerd.

Lokaal

NLD energie gelooft dat de toekomst van onze energievoorziening voor een belangrijk deel op lokale schaal ligt: lokaal opgewekt en lokaal afgenomen. Dichtbij de mensen en vanuit eigen betrokkenheid. Wij zijn niet opgericht om zelf winst te maken, maar zijn een coöperatie speciaal voor en door lokale duurzaamheidsinitiatieven.
Winsten vloeien bij ons niet weg naar anonieme aandeelhouders, maar blijven lokaal behouden. Dat betekent minder afhankelijkheid, meer werkgelegenheid en meer middelen voor de eigen regio. Zo zorgen we samen voor een duurzaam en bloeiend Noorden!

Duurzaam

NLD energie gaat voor een duurzame toekomst, onafhankelijk van fossiele brandstoffen. In Nederland is er op dit moment nog te weinig opwekking van duurzame energie, terwijl fossiele brandstoffen schaarser worden, ons afhankelijk van het buitenland maken, en vervuilend en de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering zijn. Daarom willen wij de productie van duurzame energie op lokale schaal bevorderen. Kleinschalig via zonnepanelen op de eigen woning of groter via een dorpsmolen of zonneweide. Zo nemen we onze energievoorziening weer in eigen hand!

nldnieuw

Bij ons geen torenhoge energierekening
Noordelijk Lokaal Duurzaam biedt niet het laagste actietarief maar is vaak wel goedkoper dan het standaardtarief van de grote energiebedrijven. Belangrijker is dat het geld dat overblijft rechtstreeks terug gaat naar onze leden, de energiecoöperaties. Zo kun je sparen voor eigen duurzame stroomopwekking, investeren in energiebesparing of voor een gezamenlijk oplaadpunt voor elektrische auto’s. Die keuze maken de leden van de coöperatie zelf.

Kortom:

Ús Koöperaasje is in Fryslân hét alternatief voor een energiebedrijf

Sluit je daarom nu aan. Dat kan door simpelweg onze groene energie af te nemen. Je kunt je ook aansluiten bij een bestaande coöperatie bij jou in de buurt. Of richt zelf een lokale coöperatie op en genereer zo geld voor een gezamenlijk project. Dit kan al met tien personen. Wij helpen je graag op weg!

Je direct aanmelden? Dat kan hier

Wil je meer informatie of heb je vragen? Laat ons dit dan direct weten. Wij vinden het belangrijk dat je alle informatie tot je beschikking hebt. Bovendien gebruiken we de vragen om onze service te verbeteren.