Verslag cursus van Johan Kiewiet

20150702_191518Afgelopen donderdag 2 juli was er in Poppenwier een wederverkoperscursus gegeven door Johan Kiewiet. Ondanks de hitte overdag was het prima vertoeven in De Trilker. Met 10 verschillende coöperaties en een aantal bestuursleden aanwezig kon Johan zijn ervaringen en klantenwervingstips delen met de zaal.

 

De basis

Een goed verhaal begint met de basis. Wat is Ús Koöperaasje en wat is Noordelijk Lokaal Duurzaam? Hoe werkt de energiemarkt? Als je eenmaal de basis goed in het achterhoofd hebt, kan je daar je eigen verhaal aan vast koppelen. Want, wat vertel je de mensen op een informatiebijeenkomst of op een braderie? Wat vertel je je buurman of buurvrouw? Een goed verhaal is erg belangrijk.
De angst om over te stappen is vaak erg groot, veelal heeft iemand wel eens een verhaal gehoord van iemand die ‘zo veel gedoe kreeg door over te stappen’ dat hij blijft zitten waar hij zit. Daarom is het ook erg belangrijk om te werken met ambassadeurs en vraagbaken in het dorp. Beantwoord vragen en help waar nodig. Enkele van de aanwezigen konden hier op aanvullen en deelden hun ervaringen en kennis met de rest van de aanwezigen. Er ontstonden leuke discussies over wat mag wel, wat mag niet, wat werkt het beste en wat kun je zoal nog meer doen in het dorp of in de wijk? Rob van Westeinde had een leuke tip voor de zaal: “Organiseer maar eens een tochtstrippen-dag en attendeer de mensen op hoe je het beste energie kan besparen!“.

Organisatie en promotie

Daarnaast gaf Johan goede tips en uitleg over hoe organiseer je het beste een bestuur en wat kan je zoal doen met promotiemateriaal. Tjebbe van ECG had enkele folders meegenomen en liet deze zien aan iedereen: “Wij hebben een informatiebrochure gemaakt en een flyer om uit te delen, dit werkt erg goed.” aldus Tjebbe. Onderschat daarnaast de kracht van Social Media ook niet, verdiep je er in en ga er mee aan de slag. Bekend worden in de eigen regio is een essentieel onderdeel van het verhaal. Het was een productieve en inspirerende avond voor zowel nieuwe coöperaties als bestaande coöperaties en een vervolg is zeker niet uitgesloten. Zelfs nadat Johan klaar was met zijn cursus werden er nog vele tips en ervaringen uitgewisseld.

Cursus gemist maar toch graag aanwezig zijn bij de volgende? Houd onze agenda voor na de zomer goed in de gaten!