Waarom staat Foppe de Haan in de krant?

foppe thumb Waarschijnlijk heb je net gelezen dat Foppe de Haan zich inzet voor een duurzaam Friesland en dat doet als klant van Noordelijk Lokaal Duurzaam en ambassadeur van Ús Koöperaasje. Waarom is hij dat? Wat beweegt hem? En waarom zou jij dan ook klant van Noordelijk Lokaal Duurzaam moeten worden? Dat leggen we hier uit of lees het in de digitale versie van de “Ik hou van Fryslân” krant.

Noordelijk, lokaal en duurzaam

Als je wilt dan kun je meebeslissen hoe jouw dorp of wijk gaat verduurzamen. Word dan lid van een lokale coöperatie bij jou in de buurt. Lid worden is geen noodzaak, je kunt ons en je dorp ook steunen door klant te worden bij ons eigen energiebedrijf, Noordelijk Lokaal Duurzaam. Het is 100% lokaal en 100% duurzaam. De winst van ons eigen energiebedrijf stroomt weer terug naar jouw dorp of wijk! De lokale coöperatie beslist vervolgens welke duurzame projecten er gestart worden en jij beslist mee! En zo maken we samen de cirkel rond. Duurzaam, groen én….. Je geld stroomt niet weg naar Rusland, Duitsland of Zweden, maar blijft in Friesland!

Het ei van Columbus.

Wij vroegen een klant uit Eastermar hoe hij met Ús Koöperaasje kennis heeft gemaakt:
Vorig jaar hoorde ik voor het eerst dat er lokale energie coöperaties zijn. Toen ik op vervolgens op internet keek wat dat dan precies inhoud en hoe het georganiseerd is, las ik dat Ús Koöperaasje de koepel coöperatie voor Friese coöperaties is. Maar liefst 40 Dorpen in Friesland hebben een energiecoöperatie en collectief zorgen ze voor verduurzaming van hun dorp! Verduurzamen van onderop. Dat is leuk, wat een super idee! “Ik was eigenlijk direct verkocht. Het ei van Columbus.”

Klant worden

We willen ons idee graag uitbouwen met al onze aangesloten energiecoöperaties in de Friese dorpen en hebben daarvoor klanten nodig. Wil jij onze klant bij Noordelijk Lokaal Duurzaam worden? Dat kan natuurlijk digitaal door dit formulier in te vullen. Maar heb je liever iemand uit je eigen dorp die langskomt om het aan jouw keukentafel te bespreken en te helpen met maandbedrag uit te rekenen of klant te worden? Kijk dan waar uw dichtsbijzijndste energiecoöperatie zit en neem contact met hen op.

bannerlogo'sus

Vrijwilligers?

Toen ik verder keek op hun website”, zo vertelt Dinant, “zag ik dat Us Koöperaasje geheel op vrijwilligers draait. En dat ze een eigen energiebedrijf hebben. Ik las het nog een keer. Vrijwilligers die een eigen energiebedrijf hebben? Ja, het stond er echt. Ik vond het al een super idee, maar het werd steeds mooier. Dit is het! Waarom zou je NUON, Essent of elk ander energiebedrijf je geld nog geven? Je kunt stroom afnemen van je eigen energiebedrijf! En van de winst zetten we geen kolencentrale neer….. Dat is toch mooi. Ik werd er echt blij van.
Het spreekt mij aan dat de winsten niet worden verkwist aan dure panden en salarissen van commissarissen die riante salarissen toestaan van directeuren.

Foppe de Haan

Foppe de Haan is sinds kort ook betrokken bij onze beweging in het Noorden en in de “Ik hou van Fryslân” krant is een interview te lezen met hem. Foppe legt uit waarom hij zich verbonden voelt met Ús Koöperaasje en Noordelijk Lokaal Duurzaam.

foppe banner

Overstappen is niet moeilijk“, aldus Dinant Vos uit Eastermar.

Dinant is direct overgestapt. “Ik zat toch al achter de pc, drukte op de knop aanmelden en kwam op de site van Noordelijk Lokaal Duurzaam. Het ging heel eenvoudig, wat gegevens invullen, en Noordelijk Lokaal Duurzaam meldt mij af bij mijn huidige leverancier en regelt de overstap. Geen omkijken naar.
Ik was nu klant, dat gaf mij echt een goed gevoel. Daarna keek ik nog wat op de website van Ús Koöperaasje. Zie ik daar ambassadeur Foppe de Haan staan. Foppe vond ik al een mooie kerel. Als die wat zegt, dan klopt het. Of het nu gaat om voetbal of wat anders. Ik had dan ook een glimlach op mijn gezicht toen ik Foppe zijn woorden zag staan. “Oerstappe, samar klear…”. Ik hoorde zijn karakteristieke stem in mijn hoofd. Het stond er echt! Kijk zelf maar op de site, en ik dacht: “Zie je wel! Wat Foppe zegt, klopt. En sa is’t!

uk website nld banner